Kalla det va fan du vill
1. Sammanfatta boken fram till sidan 89. Vad handlar den om? Vilka personer möter vi? Vilka ämnen behandlas? Etc.
Boken handlar om Panthea Rastegar och Amir Irandoust som har flyttat till Sverige med sina två barn Bahar och Shervin. De har väldigt höga förväntningar på hur det kommer att bli att bo i Sverige, och de försöker göra allt de kan för att passa in, och vara en ”vanlig” svensk familj. Alla förutom Bahar, som gör, tycker och tänker exakt som hon vill.
Fram till sidan 89 i boken, så har det mest handlat om händelser i familjens liv. De är händelser som visar på hur familjen försöker passa in i samhället, hur de försöker lära sig svenska, i alla fall Bahars mamma Panthea, hur de gör för att lära känna nya människor och så vidare. Det är alla händelser som visar på hur mycket familjen försöker passa in. Föräldrarna är väldigt accepterande, och speciellt Bahar har lätt för att övertyga dem att låta henne göra olika grejer. Hon har till och med en svensk pojkvän, som hennes föräldrar gillar.
De personer vi oftast möter är Bahar, som är dottern i familjen, hennes mamma Phantea och pappan Amir. Hennes bror är bara med i bakgrunden, han har sällan en stor roll i händelserna. Andra personer vi möter är Moses, som kallas ”Kungen av Kingston”, Bahars pojkvän Markus, hans föräldrar Pernilla och Bengt, och Markus farfar Bertil.
De ämnen som oftast tas upp i boken har med invandring att göra. Det finns exempelvis ett stycke i boken där det är en tv-intervju med en i kommunalrådet som är invandrare och som diskuterar frågor som hon tycker är viktiga för invandrare i samhället.
Det samtalas även kring de olika typerna av invandrare. Enligt Panthea, så finns det många olika typer av invandrare i samhället.
Ett annat ämne som dyker upp ganska ofta, är det där med att passa in någonstans, att hitta ”sin” plats i samhället. Man får ofta läsa om Bahars mamma, och om hur hon försöker passa in, lära sig svenska och bli kompisar med dem på sin arbetsplats. Hon vill även att familjen skall ta till svenska traditioner, såsom midsommarfirandet.
2. Formulera två frågor till boken som dels knyter an till innehållet, dels till dina egna tankar och känslor.
1. En fråga som dyker upp i mitt huvud när jag läste dessa sidor, är varför Bahar är så emot allting. Hon är emot att hennes pojkvän försöker bli omtyckt av hennes föräldrar genom att vara trevlig och hitta samtalsämnen att prata om, och jag tycker hon verkar vara emot sin mammas försök på att lära sig svenska. Eller hon uppmuntrar henne inte i vilket fall. Och det får mig att undra varför? Vad är det som gör att Bahar är emot så mycket olika saker?
2. Och varför är det så viktigt för familjen Irandoust att bli en ”vanlig Svenssonfamilj”? En stor del av boken sedd ur hennes föräldrars perspektiv handlar om hur de vill passa in och om hur de vill visa att dem är en bra familj med bra, svenska värderingar. Visst att invandrare kanske skall försöka anpassa sig lite till samhället, men det betyder inte att dem ska behöva bli en helt vanlig Svenssonfamilj bara för det. Hur kommer det sig att det är så viktigt för Bahars föräldrar?
/Maiken